PROBLEMATIKA NOSA

Problemi mogu biti razni, alergijska kijavica, devijacija (kriva nosna pregrada), sinuzitis, epistaksa (krvarenje iz nosa), polipi u nosu... saznaj više

PROBLEMATIKA UVA

Da li Vam se javlja bol u uvu, osećaj zapušenog uva, zujanje u ušima, vrtoglavica, curenje iz uva. Da li ste primetili da Vaše dete slabije čuje... saznaj više

PROBLEMATIKA GRLA

Bol u grlu je jedan od najčešćih razloga javljanja lekaru ali nisu svi problemi grla vezani za prehladu. Bol u grlu, gnojna angina, treći krajnik (adenoid), promuklost... saznaj više

 PROBLEMI S KRAJNICIMA

Male žlezde, velike upale

Tonzile (nepčani krajnici) i adenoid (treći krajnik, faringealna tonzila) su limfno tkivo koje je slično ostalim limfnim žlezdama u našem telu. Oni su deo žlezdanog tkiva (Valdejerov prsten) koje okružuje zadnji deo grla. Nepčani krajnici se nalaze sa bočne strane grla. Kada su zdravi, krajnici su obično iste veličine i ružičaste boje kao i okolna sluzokoža. Na njihovoj površini vide se manji urezi koji se zovu kripte, i nekad mogu da izgledaju duboke i da sadrže gnoj ili ostake hrane (detritus). Treći krajnik se nalazi visoko u grlu iza nosa i mekog nepca i za razliku od nepčanih krajnika, ne može lako da se vide kroz usta.

Koja je uloga krajnika?

Krajnici učestvuju u odbrani organizma od bakterija i virusa stvarajući antitela. Smatra se da je ta uloga najvažnija u toku prve godine života. Za sada ne postoje dokazi koji bi podržali uvreženo mišljenje da je uloga ovog limfnog tkiva značajna u imunitetu u kasnijem uzrastu. Savremene medicinske studije su pokazale da deca kojoj moraju da se operativno uklone krajnici, ne pate posle od slabijeg imuniteta niti su manje otporna na bolesti. Danas već popularni mit o tome kako krajnici predstavljaju filter za bakterije, nije tačan.

Kada nastanu akutna zapaljenja

Tonzilitisi nastaju zbog infekcije krajnika koju izazivaju neke od bakterija ili virusa. Simptomi akutnog tonzilitisa su bol u grlu koji se pojavio naglo ili postepeno i najčešće je praćen povišenom temperaturom. Pacijent otežano guta, može da ima pojačano lučenje pljuvačke, bol u uvu pri gutanju i da ima neprijatan zadah. Površina krajnika obično je crvena sa sivkasto-belim sekretom ili bez njega. Limfne žlezde na vratu mogu biti uvećane.

Gnojna angina je poseban oblik infekcije izazvan streptokokom. Ona može da dovede do oštećenja srčanih zalistaka (reumatska groznica) ili bubrega (glomerulonefritis). Takođe može da dovede do kožnog osipa (skarletna groznica), da brzo izazove upalu sinusa, pluća i upalu srednjeg uva.

Infektivna mononukleoza je infekcija koju zovu i bolest poljupca, jer se prenosi i poljupcem. Vrlo je važno da se zna da se često u startu previdi da se ova infektivna bolest, izazvana Epšen-Barovim virusom, obično manifestuje kao jaka upala grla i krajnika, a često i limfnih žlezda na vratu.

Kako prepoznati hronične upale?

Kada se radi o konstantnoj upali krajnika, ponavljane infekcije mogu da dovedu do formiranja malih džepova (kripti) u krajnicima, koji predstavljaju stanište bakterija. Često su u kriptama prisutne beličaste, tvrde naslage, ostaci hrane i obično daju loš zadah. Osim lošeg zadaha, one obično stvaraju pacijentu osećaj kao da mu se nešto zalepilo za grlo.

Gnojni otok, peritonzilarni apsces stvar depo gnoja iza krajnika, koji ih gura ka nepčanoj resici. Grlo je veoma bolno, pacijent ne može da otvori usta. Ukoliko se ne leči, ova infekcija se širi dublje u vrat, može da dovede do opstrukcije disajnog puta, pa i smrtnog ishodaCopyright © drjovanbubalo.com