PROBLEMATIKA NOSA

Problemi mogu biti razni, alergijska kijavica, devijacija (kriva nosna pregrada), sinuzitis, epistaksa (krvarenje iz nosa), polipi u nosu... saznaj više

PROBLEMATIKA GRLA

Bol u grlu je jedan od najčešćih razloga javljanja lekaru ali nisu svi problemi grla vezani za prehladu. Bol u grlu, gnojna angina, treći krajnik (adenoid), promuklost... saznaj više

OPERACIJE BEZ BOLA, KRVI I KOMPLIKACIJA

PROBLEMATIKA UVA

BOL U UVU

Najčešće bol u uvu nije izazvan patološkim stanjem u uvu. Obično je problem sa viličnim zglobom koji se nalazi na prednjem zidu ušnog kanala. Upala kako spoljašnjeg tako i srednjeg uva izaziva veoma jak bol u uvu. Nije moguće samo na osnovu bola u uvu razgraničiti da li je u pitanju upala ušnog kanala ili akutna bakteriska upala srednjeg uva. Potpuno je različita terapija za ova dva entiteta. Iz tog razloga nemojte sami posezati za lekovima nego se javite ORL specijalisti.

OSEĆAJ ZAPUŠENOG UVA

Ovaj osećaj može biti izazvan nagomilanom ušnom mašću u ušnom kanalu (cerumen), nepravilnom funkcijom eustahijeve trube, skupljenim sekretom u srednjem uvu, akutnom upalom bubne opne ili infarktom unutrašnjeg uva.

ZUJANJE U UŠIMA

Najčešće je osećaj zujanja u ušima prisutan kod osoba sa oštećenim sluhom. Međutim mogu biti u pitanju i drugi uzroci kao što je zapušenost uva cirumenskim čepom ili nekim stranim telom i usled nepravilne funkcije eustahijevih truba. Povišen krvni pritisak najčešće nije uzrok konstantnog zujanja u ušima nego prisutno zujanje skok pritiska samo pojačava.

VRTOGLAVICA

Veoma je širok dijapazon patoloških stanja koja izazivaju vrtoglavicu. BPPV(benigni paraksizmalni pozicioni vertigo), Menierova bolest, upala vestibularnog živca ... Ovo su samo neki poremećaji u unutršnjem uvu koji dovode do ovog dramatičnog simptoma.

PRIMETILI STE DA VAŠE DETE SLABIJE ČUJE

Roditelji obično primete slabiji sluh kod deteta tako što se dete neodaziva na sve pozive (na tiše pogotovo), primiče se ili pojačava TV. U velikom broju slučajeva se odnosi na hronično prisutan sekret u srednjem uvu (sekretorni otitis media). Neophodno je konsultovati ORL specijalistu jer veoma je važno ovo često oboljenje kod dece na vreme prepoznati i adekvatno lečiti kako bi se izbegle nastupajuće komplikacije.

CURENJE IZ UVA

Može nastati kao posledica infekcije spoljnog uva što je najčešće praćeno velikim bolovima, kao posledica pucanja bubne opne i curenje purolentnog (gnojnog) sekreta iz srednjeg uva ili banalan uzrok kao što je prekomerno stvaranje ušne masti.Copyright © drjovanbubalo.com