PROBLEMATIKA NOSA

Problemi mogu biti razni, alergijska kijavica, devijacija (kriva nosna pregrada), sinuzitis, epistaksa (krvarenje iz nosa), polipi u nosu... saznaj više

PROBLEMATIKA UVA

Da li Vam se javlja bol u uvu, osećaj zapušenog uva, zujanje u ušima, vrtoglavica, curenje iz uva. Da li ste primetili da Vaše dete slabije čuje... saznaj više

PROBLEMATIKA GRLA

Bol u grlu je jedan od najčešćih razloga javljanja lekaru ali nisu svi problemi grla vezani za prehladu. Bol u grlu, gnojna angina, treći krajnik (adenoid), promuklost... saznaj više

 NEUROLAVIRINTITIS

Neurolavirintitis predstavlja infekciju lavirinta unutrašnjeg uva (deo unutrašnjeg uva odgovoran za ravnotežu) ili vestibulo-kohlearnig živca (živac koji povezuje unutrašnje uvo sa mozgom). Manifestuje se vrtoglavicom, nestabilnošću i mučninom.

Infekcije unutrašnjeg uva su obično virusne; retko može biti i bakterijska. Iako su simptomi bakterijske i virusne infekcije po nekad slični, terapija im se veoma razlikuje, zbog toga je dobra dijagnoza od ključne važnosti. Ove infekcije unutrašnjeg uva nemaju ništa zajedničko sa upalom srednjeg uva koja se često viđa kod dece.

Neuritis vestibularis, lavirintitis i neurolavirintitis u stvari predstavljaju jedan isti entitet. U pitanju je infekcija lavirinta unutrašnjeg uva ili vestibularnog živca koja dovodi do vrtoglavice, a u koliko je zahvaćen i kohlearni deo unutrašnjeg uva, odnosno kohlearni deo vestibulo-kohlearnog živca, onda i do pada sluha.

Virusna infekcija unutrašnjeg uva može da bude rezultat sistemske virusne infekcije (one koja zahvata celo telo, kao što su mononukleoza ili male bogisnje), ili infekcija može biti ograničena samo na lavirint unutrašnjeg uva ili vestibularni živac. Obično je zahvaćeno samo jedno uvo.

Simptomi mogu biti umereni do izrazito teški rezultirajući u lakoj vrtoglavici do izraženog osećaja vrtoglavice. Takođe obično su prisutni mučnina i povraćanje, nestabilnost, problemi sa vidom i onemogućena koncentracija. Nekad simptomi mogu biti tako jaki da onemogućavaju pacijenta da ustane i hoda. Lavirintitis može osim navedenih simptoma da bude praćen i zujanjem u uvu, pa i padom sluha. Nastaje obično iznenada sa jakom vrtoglavicom koja se munjevito pogoršava tokom dana i dnevnih aktivnosti. Vrtoglavica je konstantna, a pokreti glavom pojačavaju simptome. Simptomi su obično najizraženiji drugog ili trećeg dana, da bi potom postepeno jenjavali. Kod mladih ljudi oporavak obično traje oko nedelju dana, to je vreme koje je potrebno centralnom nervnom sistemu da kompenzuje novonastali nedostatak. Po nekad taj oporavak traje nedeljama, obično kod starijih ljudi.

Oboljenje se dijagnostifikuje na osnovu anamnestičkih podataka i fizikalnog pregleda. Znaci neurolavirintitisa su spontani nistagmus i nestabilnost. Kalorijski test pokazuje potpuno ugašen ili znatno smanjen odgovor obolele strane.

Terapija kod ovog oboljenja je simptomatska, daju se lekovi koji kontrolišu mučninu i suprimiraju vrtoglavicu. Aciklovir (antivirusni lek) i kortikosteroidi se daju samo u posebnim indikacijama. Ako postoji bilo kakva sumnja na infekciju srednjeg uva, daje se antibiotik. Sa vestibularnom rehabilitacijom se započinje odmah čim prođe akutna faza jake mučnine i povraćanja. Ključna komponenta uspešne adaptacije je uporan napor pacijenta da se kreće i pored simptoma vrtoglavice i nestabilnosti.

Copyright © drjovanbubalo.com