PROBLEMATIKA NOSA

Problemi mogu biti razni, alergijska kijavica, devijacija (kriva nosna pregrada), sinuzitis, epistaksa (krvarenje iz nosa), polipi u nosu... saznaj više

PROBLEMATIKA UVA

Da li Vam se javlja bol u uvu, osećaj zapušenog uva, zujanje u ušima, vrtoglavica, curenje iz uva. Da li ste primetili da Vaše dete slabije čuje... saznaj više

PROBLEMATIKA GRLA

Bol u grlu je jedan od najčešćih razloga javljanja lekaru ali nisu svi problemi grla vezani za prehladu. Bol u grlu, gnojna angina, treći krajnik (adenoid), promuklost... saznaj više

 PRIRODNI LEKOVI POMAŽU

Ne mora se za svaki nazeb trčati kod lekara, već je dovoljno upotrebiti neko od pomoćnih lekovitih sredstava Stiglo je vreme nazeba i svuda oko nas neko kašlje, kija i smrca. U apotekama je opšta pomama za preparatima protiv prehlade. Posle leta, koje je bilo veoma toplo, sada nas kišno vreme često prislili da ostanemo u zatvorenom prostoru, slabo provetrenom, i blizu ljudi koji su inficirani virusima. Kako se mozete zaštititi, koja prirodna sredstva pomažu i kada treba posetiti lekara? O tome za čitaoce Lise savete daje dr Jovan Bubalo, hirurg otorinolaringolog :

Sprečite kasalj

Kašalj koji je prouzrokovan prehladom, često je vrlo glasan i naporan, naročito tokom noci. Pri tom on nije uzaludan. Bronhije pokusavaju da se oslobode klica koje prouzrokuju bolest. Morate imati na umu da svaka infekcija disajnih puteva ulazi na nos. Zato nos pre svega mora da se otvori kapima, na primer slezovim ili kantarionovim uljem. Preko dana treba učiniti sekret u grudima tečnijim i iskašljati ga. Noću bi to trebalo da umiri kašalj i omoguci miran i okrepljujuć san. Čaj od anisa i komorača, pileća supa ili čaj od belog sleza preko dana oslobadjaju čvrst sekret. I koktel od soka od crnog luka i meda ili svežeg djumbira pomaze. Kod noćnog nadražaja pomaže čaj od hibiskusa, sleza i bokvice.

Korisne su i obloge od krompira koje se stavljaju na grudi: kuvan vreo krompir izgnječite, uvijte u platnenu maramicu i privijte 15 min. na grudi. Preko ovog obloga treba staviti peškir ili neku deblju majicu, da zadržite toplotu što duže.

Tradicionalni bakin lek za lakše disanje i smirivanje kašlja: premazati grudi guščijom mašću, staviti preko čistu pamučnu krpu, i dobro utopliti grudi. Kada ići kod lekara? Kod problema sa disanjem, kada se kašalj zadržava duze od pet dana, ili kada je iskašljani sekret zelen, žut, ili sa njim ima čak i krvi, nagoveštavaju da se možda radi o hroničnom bronhitisu ili zapaljenju pluća.

Izbacivanje sekreta iz nosa

Čim počne najava prehlade, kada se oseti da steže u gornjim delovima nosa, izmedju očiju i u slepoočnicama, treba hitno intervenisati. Najbolje je uzeti fiziološki rastvor i u svaku nozdrvu, dobro zabačene glave unazad ubaciti (običnim spricem), po 10 ml u svaku nozdrvu. To ce isprati i sekret i viruse. Ovo je moguće učiniti i sa čistom morskom vodom. Kod dosadnih kijavica važi sledeće pravilo: preko dana trebalo bi učiniti čvrst sekret tečnim, a noću zaustaviti njegovu sekreciju, kako bi se čovek mogao odmoriti u snu. Topao čaj od cvetova zove je idealan da se zapušen nos ponovo otvori, kao i udisanje mirisa iseckanog crnog luka. Pre spavanja dobro je inhaliranje nad parom čaja od kamilice ili bosiljka. Preporučuju se i sprejevi za ispiranje nosa na bazi morske soli, kao i kupke protiv prehlade sa eteričnim uljima (npr. mentol, kamfor ili borove iglice).

Za tipične simptome koji prate nazeb, kao sto su glavobolja i bolovi u kostima ruku i nogu, sada se mogu naci u apotekama specijalni kombinovani preparati i aspirini. Oni ublažavaju bolove, snižavaju temperaturu, oslobadjaju sekret i ublažavaju zapaljenja. Kada ici kod lekara? Kada se pojave bolovi ili pritisak u ušima, obrazima, čelu i grlu. Moze da se radi o bakterijskom procesu.

Pravilna nega grla

Nazeb najčešće započinje zapušenim nosom i grebanjem u grlu. To znači: sisati pastile i bombone na bazi žalfije i piti mnogo, mnogo tecčnosti: najbolje tople čajeve od zove ili kamilice, ili toplo mleko sa medom. Pčelinji nektar sadrži specijalne enzime, koji sprečavaju zapaljenja i mogu da ublaže bolove. Delotvorna je i žalfija. Skuvani čaj treba ohladiti i njime više puta dnevno proprati grlo. Oko vrata dobro je umotati topao šal. Još su delotvornije obloge od švapskog sira. Jednostavno zagrejanu platnenu maramicu premazati debelim slojem švapskog sira i držati oblogu dva do tri sata oko vrata. Kada ići kod lekara? Kada temperatura bude viša od 38,5 stepeni i traje duže od tri dana ili čim se pojave beli slojevi na krajnicima. Mozda se radi o angini, protiv koje najčešće pomažu samo antibiotici.

Jačanje imunog sistema

Najbolja zaštita od nazeba i gripa je jak imuni sistem. Sauna, naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom, sport i hrana bogata vitaminima zaista pomažu. Takodje, vitamin C sa cinkom i prirodni imunostimulanti kao sto je ehinacea (u apotekama) pozitivno deluju. Važno je da se ne pregrevaju prostorije, provetravaju i stavljaju posude sa vodom na izvore toplote. To obnavlja vlažnost vazduha i štiti sluzokožu od isušivanja! Savet: ko se oseća slomljeno, može sebi pomoći dobrim snom i odmorom, bez stresa, jer oni drže nazeb na odstojanju.

Kada stegne u sinusima

Hronična kijavica moze da se pojavi kao posledica bezuspešnog lecenja sinusitisa. Uzrok je slab imuni sistem i devijacija no-sne pregrade. Tipicni simptomi su: tupe glavobolje, sklonost infekcijama, zapušen nos. Pomazu obloge od senfa, jer on podstice cirkulaciju. Punu kašičicu senfa staviti na parče gaze i presaviti je. Peškirić kratko potopljen u mlaku vodu staviti preko toga i dva do tri minuta držati iznad sinusa.

Bolovi u grlu

Kada se pojavi crvenilo u grlu, znak je jednostavne infekcije, a bele naslage na kraj-nicima znak su angine. Šta tu pomaže?

1 Higijena i terapija nosa
2 Šok iz korena kapadokijske muskatle oslobadja sekret pri kašlju i štiti sluzokožu od virusa
3 Žalfija zaustavlja širenje klica
4 Plodovi citrusa sadrže mnogo vitamina C

Bez antibiotika

Bolovi u grlu najčešće najavljuju početak dosadne prehlade. Uzročnici nisu samo virusi. Ovde se mogu raširiti i bakterije koje prouzrokuju upalu krajnika. Umesto da odmah uzmete antibiotike, trebalo bi prvo da pokušate prirodnim sredstvima. Razlog: antibiotici često nisu dovoljno precizno odabrani prema bakterijama koje tretiraju. Moze nastati opasna rezistentnost na lekove.

Zalfija je dobra alternativa, ali i hidrogen ili kamilica. Ekstrakti iz listova uspešno se primenjuju kod promuklosti i angine. Njeno eterično ulje deluje dezinfikujuće i zaustavlja dalje širenje klica. Gorke materije ublažavaju upalu sluzokože i ubrzavaju izlečenje. Korisno je i ispiranje grla čajem od žalfije. Ali budite pazljivi kod duže primene zbog predoziranja (15 g na dan).Copyright © drjovanbubalo.com